- °C
yahoo.weather.com yahoo.weather.com yahoo.weather.com
Vészjelzést adtak le a kórházi takarítócégek2013-09-12 06:09:21
A kinnlevőségeik rendezésére várnak, a szakállamtitkárság cáfol

„Semmelweis hazájában veszélyben a higiénia" mottóval tartottak ma sajtótájékoztatót a Magyar Tisztítás-technológia Szövetségben (MATISZ). A fórumon arról beszéltek, hogy vészhelyzetbe került a kórházak takarítása a kifizetetlen számlák miatt: az intézmények ugyanis közel kétmilliárd forint tartozást halmoztak fel a takarítócégek felé, s van olyan kórház, amely 16 hónapja nem tud fizetni a fokozatosan eladósodó, jórészt kis- és középvállalkozások számára. Ez azt jelenti, hogy immár a takarítócégek is – akaratuk ellenére – beszálltak a kórházak fenntartásába, miközben a dolgozóik bérét hitelből kénytelenek fizetni.

A Weborvos kérdésére válaszolva kiderült, hogy emellett 20-30-ra tehető azon intézmények száma, amelyek törvénysértő módon végeztetik a takarítást, ugyanis az adósságuk miatt az érintett kórházak vagy a tulajdonos-fenntartó GYEMSZI nem tud közbeszerzést kiírni. Bár a szaktárca részéről is vártak vendéget, a meghívás dacára nem sikerült egyetlen, a fenntartót, ágazatot képviselő illetékest az asztalhoz ültetniük, derült ki Paár Zoltán elnök szavaiból. Így az általuk ajánlott partnerség szándékát egyelőre csak a médián keresztül tudták megüzenni az érintett feleknek.

Mint elhangzott, a fizetési nehézségek enyhítésére rendre áttekintik az intézmények menedzsmentjével a kórházhigiénés minimumokat, ami alá már nem lehet menni, hiszen a kórház veszélyes üzem. Kényszerből azonban időnként átlépik ezt a bűvös határt is, és jobb híján „mindenki imádkozik, hogy ne legyen baj", fogalmazott Gál Zoltán Pál, az egyik tagvállalat vezetője.

A kórházi takarítás ráadásul speciális tudást igénylő szakma, kevés cég alkalmas arra, hogy ezt a munkát megfelelő minőségben el tudja végezni. Bár az Opten adatai szerint mintegy háromezer cégnél szerepel takarítás a tevékenységi körben, a kórházi takarításra jóval kevesebb vállalkozás alkalmas, a MATISZ tagvállalatai között mindössze tizenötre tehető a számuk.

Gond van a közbeszerzésekkel is, ugyanis a szakmai tartalom rendre háttérbe szorul, az elbírálásnál csak az olcsóság számít. A versenybe így bekerülhetnek olyan „kamikaze" cégek is, amelyek piacszerző akciót hajtanak végre, s amelyek a szakmának összességében presztízsveszteséget okoznak.

Az egyre duzzadó kinnlevőségek közepette a takarítócégek eleget tesznek adó- és járulékfizetési kötelezettségeiknek, fizetik a dolgozóikat, munkaruhát biztosítanak számukra, sőt: képzik őket, mondhatni, egyfajta szociális hálóként működnek.

A MATISZ a helyzet rendezésére partnerséget ajánl fel a szaktárcának: szeretnének megállapodni a tartozások kifizetésének ütemezésében és a közbeszerzések szakmai minimumfeltételeinek meghatározásában. Emellett pontosítani és aktualizálni szeretnék az úgynevezett „sárga könyvet" (a fertőtlenítő takarítás feltételeiről), és közös programot indítanának a környezetbarát takarítás jegyében.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága az alábbi választ adta megkeresésünkre:

"Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága határozottan visszautasítja a MATISZ azon állítását, miszerint „vészhelyzetben a kórházak takarítása". Az egészségügyi intézményekben dolgozó szakemberek és az ellátottak indokolatlan aggodalomkeltésével szemben az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága és a kórházak fenntartásáért felelős Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) - együttműködésben az egészségügyi intézményekkel - ahogyan eddig is, a jövőben is mindent megtesz a biztonságos és szakszerű betegellátás érdekében. Kiemelten hangsúlyozzuk, hogy a kórházak jelenleg egyéni szerződéseket kötnek az intézményi takarításra. A tervek szerint, ahol erre lehetőség van, a későbbiekben tervezett térségi közbeszerzésekkel igyekszünk enyhíteni a kórházak terhein."

Forrás:weborvos.hu

Vissza a hírarchívumba!
Partnereink (linkcsere)
 
 
2009. nyarán alakította meg a Magyar Kórházak és Rendelő- intézetek Szövetségét a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és több - az egészségügyben és az egészségügyért dolgozó - magán- személy. Az alapítók megelégel- ték, hogy az addig működő szer- vezetek az egészségügyben dol- gozók és betegeik érdekeinek kép- viselete helyett megszorító intéz- kedések végrehajtásához asz- szisztáltak, felhatalmazás nélkül tárgyaltak a források elvonásáról a szociál-liberális kormányzattal, illetőleg az egészségügyi intéz- mények működőképességét már- már ellehetetlenítő forrás elvonást még elő is segítették.
Levelezési cím:
1192 Budapest,
Kapisztrán utca 5./1.

E-mail címek:
titkarsag@egeszsegugyert.hu
info@egeszsegugyert.hu
balatonpeter@egeszsegugyert.hu
pusztaidezso@egeszsegugyert.hu
 
 

Feliratkozás a hírlevélre

 
Név:*
E-mail:*
Figyelmesen elolvastam és elfogadom
az Adatvédelmi tájékoztatót!
Elfogad:* igen
„a hírlevél feliratkozással hozzájárul, hogy az egeszsegugyert.hu weboldal a felhasználó adatait (név és e-mail cím) a fenti célból kezelje”.
* Kötelező kitölteni
 
© 2009 -2021 egeszsegugyert.hu Minden jog fenntartva.  
Kórházkereső | Impresszum | Admin | A Szövetséggel kapcsolatos korábbi hírek, események
  Készítette: szotsbence.hu