- °C
yahoo.weather.com yahoo.weather.com yahoo.weather.com
Szakemberek az élõdonoros veseátültetések mellett2019-10-03 00:00:00
Sok mindent hallani a magyar egészségügyrõl, de számos kérdésben kiemelkedõt nyújt, és a szervátültetés ezek közé tartozik.

Az élõdonoros veseátültetések számának növelése mellett foglaltak állást a szervdonációs és transzplantációs világnap alkalmából tartott hétfõi budapesti rendezvény résztvevõi. Elhangzott: tavaly tíz százalékkal nõtt 2017-hez képest a szervtranszplantációk száma Magyarországon, 2018-ban összesen 505 ilyen beavatkozás történt.

A veseátültetésekkel kapcsolatban Wagner László, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának osztályvezetõ fõorvosa azt mondta, szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni az élõdonációs aktivitásra. Ezen beavatkozások elõnye az, hogy a betegnek nem kell évekig várni az alkalmas szervre.

A fõorvos jelezte, a transzplantációk közül a veseátültetés a leggyakoribb mûtéti fajta, ám ezzel együtt sem minden veseelégtelen beteg alkalmas az átültetésre; 1973 óta több mint ötezer veseátültetés történt az intézményben, ebbõl ötszáz volt élõdonoros.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora arról beszélt, hogy a szervátültetés a legösszetettebb, legtöbb szakembert igénylõ beavatkozás, egy-egy ilyen mûtéthez akár száz ember összehangolt munkájára van szükség.

Kiemelte, az SE ezen területen is Európa vezetõ centrumai között van; a szívátültetések tekintetében a második, a vesetranszplantációkban a negyedik, a májátültetés esetében pedig az ötödik helyen áll, de világviszonylatban is az elsõ tíz transzplantációs központ között vannak.

Mint mondta, a tavaly elvégzett 505 szervátültetés közül 327-et az egyetemen végeztek el, és 3500-nál is több transzplantáltat gondoznak.

Céljuk, hogy a következõ öt évben az elsõ három centrum közé kerüljenek európai szinten, és legalább egy szerv tekintetében az elsõk legyenek. Ezért sokat tesz az egyetem, évente tartanak továbbképzéseket, nemzetközi konferenciákon vesznek részt a kollégák. Kitért arra, sok mindent hallani a magyar egészségügyrõl, de számos kérdésben kiemelkedõt nyújt, és a szervátültetés ezek közé tartozik.

Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet mellkasi központjának vezetõje, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója elmondta, 2015-ben nyílt meg a lehetõség arra, hogy Magyarországon is elkezdhessék a tüdõtranszplantációs beavatkozásokat, és az évi húsz mûtét nagyon jó eredménynek számít, az éves túlélési arány 88 százalék.

Megjegyezte, kívánatos lenne, ha még többen kerülnének fel a transzplantációs várólistára, hiszen a beavatkozások szakmai és finanszírozási háttér adott.

Kóbori László, az SE Transzplantáció és Sebészeti Klinikájának igazgatója hangsúlyozta, szeptemberben megtörtént az ezredik beteg májátültetése, és a program 1995-ös indulása óta 1060 ilyen beavatkozást végezték az egyetemet. A túlélési arány ezen beavatkozásnál is jó, mintegy 71 százalékos - mondta, hozzátéve az esetek 8-10 százalékában van szükség azonnali mûtétre, például gombamérgezés vagy paracetamol-túladagolás miatt.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója arról beszélt, hogy a szervfelajánlás jogi háttere a legtöbb európai országban hasonló, tehát a feltételezett beleegyezés elve érvényesül. Ez azt jelenti, ha az elhunyt még életében írásban nem tiltakozott szervei továbbadományozásáról, akkor szervei transzplantálhatók.

Egy felmérés szerint a magyarok 73 százaléka adná oda a szerveit, de csupán 23 százalékuk van tisztában az ezzel kapcsolatos jogi szabályozással. Az elhunytból történõ szervkitételre az agyhalál beálltát követõen kerülhet sor. Azonban az agyhalál fogalmát sokan félreértik, összekeverik a kómás állapottal; az agyhalál egy végleges, visszafordíthatatlan állapot - ismertette.

Kiemelte, jelentõs lépés volt, hogy Magyarország 2013-ban csatlakozott az Eurotransplanthoz, amelynek révén nagyobb esély van szervhez jutni a magyar betegeknek. A csatlakozás óta eltelt öt évben egyaránt nõtt a szervátültetések (45,3 százalék) és az eltávolított szervek száma (43 százalék) is - ismertette.

Tavaly Magyarországon 335 veseátültetést, 80 máj-, 62 szív- és 23 tüdõátültetést végeztek, valamint öt kombinált vese-hasnyálmirigy átültetésre került sor.

Forrás:weborvos.hu

Vissza a hírarchívumba!
Partnereink (linkcsere)
 
 
2009. nyarán alakította meg a Magyar Kórházak és Rendelő- intézetek Szövetségét a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és több - az egészségügyben és az egészségügyért dolgozó - magán- személy. Az alapítók megelégel- ték, hogy az addig működő szer- vezetek az egészségügyben dol- gozók és betegeik érdekeinek kép- viselete helyett megszorító intéz- kedések végrehajtásához asz- szisztáltak, felhatalmazás nélkül tárgyaltak a források elvonásáról a szociál-liberális kormányzattal, illetőleg az egészségügyi intéz- mények működőképességét már- már ellehetetlenítő forrás elvonást még elő is segítették.
Levelezési cím:
1192 Budapest,
Kapisztrán utca 5./1.

E-mail címek:
titkarsag@egeszsegugyert.hu
info@egeszsegugyert.hu
balatonpeter@egeszsegugyert.hu
pusztaidezso@egeszsegugyert.hu
 
 

Feliratkozás a hírlevélre

 
Név:*
E-mail:*
Figyelmesen elolvastam és elfogadom
az Adatvédelmi tájékoztatót!
Elfogad:* igen
„a hírlevél feliratkozással hozzájárul, hogy az egeszsegugyert.hu weboldal a felhasználó adatait (név és e-mail cím) a fenti célból kezelje”.
* Kötelező kitölteni
 
© 2009 -2021 egeszsegugyert.hu Minden jog fenntartva.  
Kórházkereső | Impresszum | Admin | A Szövetséggel kapcsolatos korábbi hírek, események
  Készítette: szotsbence.hu